Provsmakningssuccé – Astar-elevernas rätter in på menyn i Motala

Det blev succé när Astar-elever bjöd in till provsmakning av sina favoriträtter i Motala under namnet ”Projekt Hemlandsmat”. Nu kan Motala kommun börja servera elevernas rätter. 
– Det här samarbetet betyder jättemycket för oss, säger Jeanette Karlsson enhetschef på Motala Kostenhet.

Ett 30-tal elever går Astars restaurangutbildning i Mjölby. I tisdags bjöd de in representanter från Motala kostenhet, Arbetsförmedlingen med flera till Projekt Hemlandsmat där de bjöd på sina favoriträtter.

– Av våra elever är kring 90 procent utlandsfödda. Det finns även många utlandsfödda bland de som Motala kostenhet lagar mat till. Här kan de få inspiration, kanske kan det vara kul att kunna erbjuda eleverna en tabbouli eller liknande som omväxling, säger Robert Wild, lärare på Astars restaurangutbildning, som vet att utbildningen gör skillnad.

– Vi har levererat en hel del personal till Motala kostenhet och även till andra, så utbildningen leder ju till jobb. Det är inget snack om det och det känns otroligt bra, säger han.

Ett 50-tal gäster – samt lokaltidningarna – dök upp till provsmakningen – där de bjöds på rätter som exempelvis Mantu från Afghanistan tillagad av Masuma Hosaini – som blev väldigt lyckad ur allas perspektiv.

– Det finns en sådan stolthet att få visa upp vad man kan och det blir ju på riktigt liksom när man vet att möjligheten till jobb finns, säger Robert Wild.

Nour Alassadi är elev på utbildningen och hon är redan ute på jobbmarknaden. 

– Jag jobbar redan som vikarie i Ödeshög. Hade jag inte gått den här utbildningen hade nog chanserna varit små. Då hade jag nog fått börja diska eller så, men inte fått ett riktigt jobb, säger hon till Motala och Vadstena Tidning. 

Jeanette Karlsson är enhetschef för måltidsverksamheten inom Motala kommun. Hon beskriver samarbetet med Astar som jätteviktigt för kommunen.

– Vi behöver ju varandra. Vi behöver rekrytera många nya medarbetare. Här får vi vara med och påverka utbildningen på ett positivt sätt och vi får medarbetare som har ett genuint matintresse och brinner för detta, säger hon.

Motala kostenhet ser även ett värde i att få in nya influenser till sina matsedlar. Eleverna från Astar har bidragit där genom att leverera sina egna recept till kommunen, vilka nu finns med i den stora receptbanken.

– Vi levererar mat till förskolor, skolor, äldreomsorg och sjukhus och vi har återkommande kunder som efterfrågar andra smaker, kanske från det land de lämnat. Smakminnet är ju bland det sista man tappar i livet och att vi då kan laga mat som gör att de får känna smaken av en rätt de ätit som barn betyder mycket, säger Jeanette Karlsson, otroligt nöjd med provsmakningen som ”Projekt Hemlandsmat” bjöd på.

– Det här var första gången men absolut inte den sista. Vi ser snarare ökade möjligheter för både oss och eleverna som går utbildningen att få visa vad de kan och det fanns ju också flera arbetsgivarrepresentanter på plats som fick se vilken kapacitet eleverna har, säger hon.